Властите започнаха разчистването

Хиляди мъртви риби вече няколко дни покриват пристанището на град Волос и други близки селища в Централна Гърция. Причина за явлението са хилядите тонове вода от намиращото се северно от Волос езеро Карла, които се изливат ежедневно в морето. При досега със солената морска вода сладководните риби умират.

Експерти твърдят, че няма опасност за общественото здраве. Проблем представлява непоносимата миризма на разлагащата се риба. Езерото е пресушено през 60-те години на миналия век, но след катастрофалните наводнения през миналия септември то възстанови и дори надхвърли старите си размери.

Огромно количество мъртва риба изплува край Гребната база в Пловдив

Видео: Ройтерс

"След наводненията градът ни е опустошен. Морето се е напълнило с риба от езерото Карла. Приходите ни са намалели с 80 % от миналата до тази година. Имах 20 души персонал, а тази година имам само 8, защото няма туристи. Казаха, че ще поставят мрежа, за да не допуснат рибата да влезе в Волоския залив. Сега вече е твърде късно. Туристическият сезон е приключил. Това трябваше да се направи след наводненията и преди май", каза местен собственик на ресторант.

Освен във Волос мъртви риби изплуваха и край бреговете на други близки селища, късето миризмата също е непоносима, посочват от БТА. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase