Действията на кандидат-президента предизвикаха негативни реакции

Кампанията на бившия президент Доналд Тръмп предизвика нови противоречия тази седмица по време на посещение в Националното гробище Арлингтън, което имаше за цел да привлече вниманието към изтеглянето на САЩ от Афганистан през 2021 година, съобщи Си Ен Ен.

Проучване: Харис води пред Тръмп

Кандидат-президентът посети гробището след полагането на венец в чест на 13 американски военнослужещи, които бяха убити на летището в Кабул. Кампанията на Тръмп публикува видео в TikTok от посещението на бившия президент, което отбеляза три години от трагедията.

@realdonaldtrump

Should have never happened.

♬ original sound - President Donald J Trump


В публикация в Truth Social Тръмп изглежда предполага, че инцидентът произтича от използването на фотография в кампанията му с изявление от членовете на семействата на загиналите военни, използвана с тяхното одобрение.

„Бяхме дали одобрението си официалният видеооператор и фотограф на президента Тръмп да присъства на събитието, гарантирайки, че тези свещени моменти на възпоменание са уловени с уважение и така ще можем да пазим спомените завинаги“, казаха семействата.

Но според изявление на Националното гробище в Арлингтън пред Си Ен Ен федералният закон забранява политически кампании или дейности, свързани с избори, в рамките на Националните военни гробища на армията.

Според свидетели служител на гробището се е опитал да попречи на екипа на Тръмп да снима в района, където са погребани военните. В отговор служителите на кампанията на Тръмп „устно са обидили и избутали длъжностното лице настрана“, според NPR.

Говорителят на Тръмп Стивън Ченг оспори твърденията за физическа свада, но каза, че неназован човек е решил да „блокира физически членове на екипа на президента Тръмп по време на много тържествена церемония“. Ченг намекна, че екипът на Тръмп разполага с видеозапис в подкрепа на това твърдение.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Си Ен Ен