Според Маринела Величкова провокации от Скопие не трябва да бъдат подминавани, но не трябва да се прекалява с рекациите

Властта в Република Северна Македония определи българския президент като нецивилизован и нарече българските представители "мизерни". Последва остра реакция от страна на властта в България. В своя позиция от президенството заявиха, че "манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на РСМ не будят оптимизъм, че югозападната ни съседка желае отношенията с България да напуснат полето на провокациите и режисираните скандали". Темата коментират Ангел Петров, международен анализатор и Маринела Величкова, кореспондент на БТА в Скопие, в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

„Можем да разгледаме два сценария. В единия г-н Мицкоски много добре знае какво прави, а той разполага с „прозападни и произточни” министри. Всички знаят, че вицепремиерът в момента е по-близък с Унгария. Въпросът е дали Мицкоски знае какви послания отправя Николовски”, каза Петров. По думите му Николовски „много искаше да бъде външен министър”. Той заяви: „България за мен е косвена щета в тази игра”, визирайки вътрешнополитическите битки в РСМ.

Президентството: Манипулацията на фактите и истеричните реакции на правителството на РСМ не будят оптимизъм

„Разбира се, че това, което се случи, има точен адрес. Трябва да обърнем внимание на тези два дни в Брюксел, през които Мицкоски и Муцунски са на срещи там. Според мен всичко има ясна линия, която не е от вчера”, смята Величкова. Според нея Мицкоски е наясно с разнопосочните мнения в партията му.

Гостите коментираха и реакцията на България. „Ако наливаме масло в огъня и си прехвърляме топката, някои хора от наша и тяхна страна, които пречеха на нормализирането на отношенията, са доволни”, посочи Петров. „Трябва да гледаме дългосрочно, няма смисъл да се заробваме сами с реакциите на политиците’, допълни той.

„Подобни провокации от Скопие не трябва да бъдат подминавани, но не трябва да се прекалява с реакциите към тях”, съгласи се Величкова.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase