Ситуацията в Афганистан след идването на власт на талибаните е изключително тежка

Медиите в Афганистан са сред най-малко свободните в света, но новото поколение журналисти все още иска да научи "занаята". Дори жените, на които е забранено да посещават университет в Афганистан, намират начини да учат, предава Voice of America.

Студентите в Wesal Education Center започват кариерата си в труден момент.  Кафтан Отманзай, студент по журналистика, казва, че всички искат рестрикциите да бъдат премахнати, а местните медии да дават възможност за работа.

„Птица може да пее в Кабул, но момиче - не”: Мерил Стрийп в подкрепа на жените в Афганистан (ВИДЕО)

Откакто талибаните се върнаха на власт през 2021 г., медиите работят под нарастваща цензура и икономически трудности. Днес Афганистан е третата страна с най-ниска свобода на печата, след Северна Корея и Иран, сочат от "Репортери без граници".

И въпреки това преподавателите в Wesal Education Center казват, че техните студенти все още са запалени по журналистиката.

В Wesal Education Cente има много обучаващи се, но нито една не е жена. Причината за това е забраната на талибаните жените да получават образование след началното училище.

Рахима Найме е бивш преподавател по журналистика в университета в Кабул. Тя казва, че журналистиката е била популярна преди завръщането на талибаните. “Имаше много жени студенти и висшисти, особено журналисти", казва тя. Някои от жените в Афганистан все още посещават онлайн уроци, които Найме и различни организации предлагат извън границите на Афганистан.

Киното в Афганистан: "Огледалото" на света, което стана жертва на талибаните

Десетки медии затвориха след идването на власт на талибаните. “За съжаление, медиите вече не могат да създават работни места поради икономически проблеми. Личният им състав е намалял. Решението е международната общност да помогне финансово, за да могат местните медии да наемат тези образовани и страстни младежи”, казва Худжатула Муджадиди, член на Асоциацията на афганистанските независими журналисти.

И докато борбата за свобода на словото в Афганистан продължава, следващото поколение журналисти усвояват уменията, от които се нуждаят, с надеждата, че ограниченията един ден ще отпаднат, допълва VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America, dariknews.bg