Съобщава се за най-малко шест жертви

Израел бомбардира централната част на Бейрут в четвъртък сутринта. Съобщава се за най-малко шест жертви.

Убити и ранени при израелски удар срещу Дамаск

Според израелската армия е нанесен въздушен удар по сграда в централен бейрутски квартал, близо до парламента. Три ракети са ударили и южното предградие Дахия, крепост на „Хизбула”.

В сряда Израел съобщи, че осем войници са били убити в сухопътни боеве в Южен Ливан при сблъсъци с подкрепяната от Иран групировка.

Силни експлозии отекнаха около полунощ в централната част на Бейрут. При израелски въздушен удар е била поразена многоетажна жилищна сграда в квартал Башура, близо до ливанския парламент.

Това е първият израелски въздушен удар в сърцето на Бейрут от началото на този конфликт. Три ракети са ударили и южното предградие Дахия, крепост на „Хизбула”. Израел се готви да разшири сухопътната си операция в Южен Ливан и към границата в сряда бяха изпратени още войски. Високо напрежение имаше и в Съвета за сигурност на ООН, където Израел и Иран си отправиха взаимни заплахи за ответни действия.

„Нека бъда ясен - Израел ще се защити. И нека ви уверя, че последствията, които Иран ще понесе за действията си, ще бъдат много по-големи, отколкото те някога биха могли да си представят”, коментира посланикът на Израел в ООН Дани Данон.

„Иран е напълно готов да предприеме допълнителни отбранителни мерки, ако е необходимо, за да защити законните си интереси и да защити териториалната си цялост и суверенитет срещу всеки акт на военна агресия и незаконна употреба на сила”, заяви посланикът на Иран в ООН Амир Саед Иравани.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя похвали Иран за „изключителната“ сдържаност през последните месеци и заяви, че ракетната атака срещу Израел не може да се разглежда отделно от случващото се в Ливан, Газа, Сирия и Йемен.

А в очакване на израелския отговор Джо Байдън се опитва да предотврати по нататъшно изостряне на конфликта. „Ще обсъдим с израелците какво ще направят. Всички в Г-7 са съгласни, че те имат право да отговорят. Но това трябва да бъде пропорционален отговор”, каза американският президент.

Вашингтон даде са разбере още, че няма да подкрепи израелска атака срещу ирански ядрени обекти.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase