Аукционът ще се състои между 14 и 17-и ноември.

Декор и костюми от филмите "Междузвездни войни", "Батман" и поредицата за Джеймс Бонд ще бъдат предложени за продажба. Шлем на щурмовак, използван в снимките на първия филм от "Междузвездни войни" - "Нова надежда", е с предварителна оценка между 327 000 и 654 000 щатски долара.

„Мисля, че много почитатели на „Междузвездни войни“, всъщност всеки един от тях - ще си спомни момента, в който Люк Скайуокър и Оби Уан Кеноби спират на космодрума "Мос Айсли", а пред тях са щурмоваците. И разбира се, Оби Уан Кеноби използва своя джедайски трик, казвайки „Това не са дроидите, които търсите“. В света има само около 30 пълни костюма на щурмоваци, направени за оригиналния филм. Това е невероятно рядък артефакт", посочва Стивън Лейн, организатор на търга.

Продават 300-каратова огърлица, свързвана с Мария-Антоанета (ВИДЕО)

В отделните лотове на аукциона има множество части от декор и костюми на Джеймс Бонд. „Е, мисля, че ако сте почитател на Джеймс Бонд, имаме почти всичко, което да отговори на личните ви вкусове. От костюмите на Даниел Крейг до тоалетите на момичетата на Бонд. Имаме и различни джаджи и оръжия. Дори регистрационния номер на колата му. Така че, ако сте истински фен на поредицата и имате "Астън Мартин", слагате го отпред и бихте могли да шофирате наоколо, облечен като г-н Джеймс Бонд”, посочва Лейн. 

Почитателите на „Хари Потър” също ще останат изненадани. „От поредицата за „Хари Потър“ имаме наистина огромна колекция от артикули, които предстои да бъдат продадени - от малки ръчни реквизити до магическата пръчка на Хари от първия филм и дори Хитроумната карта. Така че, ако сте истински почитател, наистина трябва да разгледате каталога ни“, категоричен е организаторът на търга.

Рядък розов диамант беше продаден за 13,3 милиона долара

Сред най-специалните експонати е наметалото на Клинт Истууд от "Добрият, лошият и злият".
„Мисля, че един от най-вълнуващите експонати, които имаме, дойде при нас от къща за костюми в Италия. Никога досега не се е предлагал на пазара. Всъщност беше открит, след като ние от "Пропстор" ги посетихме, търсейки някои от тези артефакти. И това е прахът на Клинт Истууд от „Добрият, лошият и злият“. Смята се, че това е един от най-добрите западни филми, може би на всички времена. Имаме и части от костюми на Клинт Истууд от тази продукция, а такива никога, почти никога не се появяват. Така че ние сме супер развълнувани", подчертава Лейн.

Бастунът на Йода, който ще бъде предложен за продажба, е използван в "Империята отвръща на удара" и "Завръщането на джедаите". Сред другите по-известни артефакти са костюмът на Батман от "Батман се завръща", дрехите на Бонд от "Скайфол", якето, носено от Майкъл Джей Фокс във втората част на "Завръщане в бъдещето", шлемът на Ръсел Кроу в "Гладиатор", маската от "Писък" и рокля на Елизабет Тейлър от "Клеопатра". Аукционът ще се състои между 14 и 17-и ноември.  

101-каратов жълт диамант, вграден в брошка, отива на търг в Женева (ВИДЕО)