Премиерът на РСМ подчерта, че правата на македонското малцинство в България са били погазени

„Трябва да включим в преамбюла на нашата конституция незначителното българско малцинство. И ние говорим за няколко стотин наши граждани, а не няколко стотин хиляди. Говорим за около 800-900 граждани на моята страна, които определят себе си като част от българската общност“. Това заяви премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски. Изявлението му дойде по време на 20-ата Европейска среща на върха в Залцбург, посветена на бъдещето и реформите на Европейския съюз. „Преамбюлът на нашата конституция има описателен характер и посочва, че това е страната на тази и тази нация. Някой от международната общност би казал, че това е рутинна работа, която трябва да свършим, за да продължим напред. Щеше да е толкова просто, ако това беше първото подобно искане (за промяна на конституцията – бел.ред.), но то е десетото по ред“, каза Мицкоски.

Мицкоски: Ще променим Конституцията, ако имаме гаранция за влизане в ЕС след максимум 5 години

Премиерът подчерта, че фрустрацията на македонските граждани непрекъснато расте именно заради новите условия, които се поставят пред Скопие. Мицкоски изтъкна, че партията му се радва на стабилна електорална подкрепа, а правителството му разполага с подкрепата на почти 2/3 от представителите в парламента. „И сега трябва да се изправя пред моите съграждани и да кажа: Вижте скъпи мои съграждани, мои студенти, трябва да променим конституцията отново, но както знаете това стана нещо обичайно“. Никой не проявява разбиране към нас. Ние сме малка страна в сърцето на Балканите, без излаз на море и трябва да направим тази стъпка, ако искаме да започнем преговори“, заяви министър-председателят.

Проф. Димитров: Несериозно е политически дебютанти от РСМ да си въобразяват, че могат да налагат на България своята воля

Той отново каза, че правата на македонското малцинство в България са били погазени и Съда за правата на човека в Страсбург многократно е санкционирал София във връзка с този въпрос. „Какво се случва с македонското малцинство в България. И не говорим за няколко стотин души, говорим за десетки хиляди хора. Дали нечия права са били нарушени, че трябва да правим тези промени отново и отново, и отново? Кои сме ние политиците, че да съдим дали нечии права са били нарушени? Напротив ние можем само да злоупотребим с този въпрос. В Европа има институция, която да преценява дали нечии права са били нарушени или не. Името на тази институция е Съда за правата на човека в Страсбург. И какво реши този съд през последните няколко години? 14 решения в полза на македонското малцинство в България, по-късно ще ви обясня защо съда взе тези решения, и 0 пъти в полза на българското малцинство в Македония. 14 на 0. И сега се чудя защо трябва да променяме конституцията си, при положение, че човешките права не се зачитат. И какво трябва да кажем за македонското малцинство в България, което не само не е част от конституцията, но и не им е позволено да регистрират своя Неправителствена организация (НПО)“, допълни Мицкоски.

Остри реакции от България след изказване на вицепремиера на РСМ (ОБЗОР)

Премиерът подчерта, че въпреки всички трудности 75% от гражданите на РСМ продължават да подкрепят европейското бъдеще на страната. „И така, няма аргумент, с който да застана пред моите граждани и да кажа: Вижте трябва да приемете това (конституционните промени – бел.ред.) и никой не може да ви гарантира, че след 6 месеца някой друг, на изток от нас, няма да иска нещо допълнително. Защо се страхувам. Това не е страх, базиран на илюзии, това е страх, базиран на доказателства и на минал опит от последните 25 години. Защо се страхуваме. В нашата преговорна рамка с ЕС, за първи и надявам се за последен път, ние имаме двустранен спор, поставен пред Копенхагенските критерии. Никоя от предишните страни, които са били част от Варшавския договор, не са били в подобна ситуация. Затова ние, като ново правителство, искаме да сме конструктивни, искаме да говорим. Искаме да седнем да масата и да обясним фрустрацията на нашите граждани, които се чувстват предаде. Въпреки всички трудности в миналото три четвърти от гражданите на моята страна искат да бъдат част от ЕС. Не евроскептиците, а проевропейците са огромно мнозинство в РСМ. Говорим за повече от повече от 75 %“, каза Мицкоски. 

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БГНЕС