Изпълнителният директор на футболен клуб „Лудогорец“ се е озовал сред танковете и изплашени хора

По темата

Българите са реагирали най-смело сред чужденците, хванати в капан на летището в Истанбул в нощта на военния преврат. Това разказва един от хората, преживели на аерогарата нощта на пуча. Да си сред танкове и изплашени хора – разказ в първо лице на изпълнителния директор на футболен клуб „Лудогорец“ Ангел Петричев.

„Както всичко си беше нормално, изгаснаха мониторите за бординга, видяхме танкове по пистата, които се движеха с доста висока скорост. Малко по-късно поддръжниците нахлуха на летището и започнаха да демонстрират”, каза Петричев.

Това става половин час преди Ангел да излети за Варна. Не е имало непосредствена опасност за пътниците, турците не били враждебни към тях.

„Така обстановката беше напрегната, но анархия не е имало. Така набързо се затвориха магазини, служителите се изпокриха, настана един хаос. Не се виждаха и служби и за сигурност, което при една такава размирна обстановка на човек му минават всякакви неща през главата”, добави Петричев.

„Много голяма паника имаше особено сред чужденците, сред българите не толкова, но сред тях – когато се чуеше някакъв гръм, започваха да лягат, да пищят, да се крият под седалките. Страшно много деца имаше – и българчета, и от всякакви народности, имаше много деца, които спяха по земята”, каза директорът на футболен клуб „Лудогорец“.

Демонстрантите скандирали на аеропорта почти два часа, а пътниците останали в очакване и в неизвестност.

„Храна нямаше, вода раздадоха, но така няколко часа останахме в неизвестност, след което се свързаха с нас от консулството в Истанбул. Използвам случая да благодаря там на нашите служители, които предложиха групата от българи, които бяхме на летището да отидем в консулството”, добави той.

Повечето от групата заминали, Ангел успял да се качи на самолет за Лондон, после - за Варна.

Днес Ангел отново лети – този път заедно с отбора на „Лудогорец”, а случилото се е оставил в миналото.

Репортер: Искра Урумова