Зам.-председателят на съюза обясни, че са внесени предложение за изменение на НК...

\"Проблемите в една държава не трябва да се решават с бой и насилие. Аз съм потресен от това, което видях\".

 

Така зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Юлиан Йорданов коментира инцидента в Бяла Слатина, където фелдшер от Спешна помощ е бил нападнат от роми.

 

\"Случаят в Бяла Слатина не е изключение, а като че ли показва една трайна тенденция за саморазправа с медицинските екипи. Там, където има малцинствено население, случаите на насилие са повече\", заяви Йорданов.

 

\"Затова ние от БЛС внесохме предложение за изменение и допълнение в Наказателния кодекс, за да може лекарите и медицинските екипи да бъдат защитени. Предложението ни е да се инкриминира посегателството над медицинските специалисти\", обясни зам.-председателят на БЛС.

 

\"В Наказателния кодекс има определени санкции, когато има посегателство срещу съдии, прокурори, следователи, полицаи и т.н. Искаме и медицинските специалисти да бъдат приравнени към тези групи хора\", поясни още Юлиан Йорданов.

 

Той уточни, че при нанесена тежка телесна повреда, от БЛС предлагат наказанието да бъде лишаване от свобода от 5 до 15 години. При средна телесна повреда – от 3 до 10, а при лека – до 1 година.

 

\"Въвеждането на закони няма да отмени посегателствата, но считаме, че това значително ще ги редуцира. Ще бъде превантивна мярка, за да знаят хората, че ще последва голямо наказание\", заяви Юлиан Йорданов.