Наш екип провери дали се спазва таванът на цените на такситата в морската столица...

След въвеждането на тавана на цените на такситата проверихме дали във Варна таксиметровите шофьори продължават да возят нерегламентирано и на по-високи цени от обявените.


За да разберем дали след въвеждането на тавана на цените на такситата, шофьорите продължават да возят по-скъпо, се представяме за туристи, като избираме два маршрута, по които искаме да се придвижим.


Първо отиваме на ЖП гарата във Варна и питаме колко ще ни струва да ни закарат до Златни пясъци.


Междувременно срещаме хора, които ни съветват да не се доверяваме на таксиметровите шофьори, а да се качим на автобус. Разговорите записваме с мобилен телефон.


Въпреки това, решаваме да проверим какви са тарифите и след разговори с петима таксиметрови шофьори, получаваме пет различни предложения за  суми от 11 до 25 лева.


След това проверяваме колко ще ни  струва да се придвижим от ЖП гарата до хотел в центъра на Варна, който е на разстояние един-два километра. Таксиметровият шофьор преценява, че не може да ни закара за по-малко от пет лева, въпреки че вози за 70 ст. за километър.


На една от централните стоянки за таксита във Варна отново се опитват да се договорят с нас за маршрута до Златни пясъци.


В крайна смета сметка стигаме до Златни пясъци. На една автобусните спирки  виждаме как таксиметрови шофьори предлагат на чакащите пътниците да се комбинират и да ги закарат до Варна на цената на автобусния билет. Отново се представяме за туристи. 


За десет  минути през спирката на изхода на Златни пясъци минават петима таксиметрови шофьори като този, които извършват нерегламентиран превоз.


Коментара на Росен Русев – началник отдел \"Административно-наказателна дейност\" към областен отдел Автомобилна администрация – Варна, гледайте във видеото.