Строежът започва сутринта на 13-ти август 1961-ва година...

 

Германия отбеляза 50-тата годишнина от издигането на Берлинската стена. Построена, за да затвори границата на комунистическия изток със запада, тя разделя в продължение на 28 години Берлин.

 

С едноминутно мълчание точно на обяд местно време беше почетена паметта на загиналите, опитвайки се да преминат от другата страна на стената.

 

Войници от изтока започват строежа на Берлинската стена сутринта на 13-ти август 1961-ва година. Първоначално издигната като телена мрежа, стената разделяща изтока от запада се простира 160 километра с повече от 300 наблюдателни кули. В някои сектори има и минни полета. Източногерманските власти са си представяли Берлинската стена като бариера между смятания от тях фашистки Запад. Сега се смята, че тя е построена за да спира потенциалните имигранти. 136-ма души са загубили живота си при опит да я преминат.

 

На церемонията кметът на Берлин каза, че издигането на стената трябва да служи като постоянно напомняне за това, че свободата и демокрацията трябва да се отстояват. В речта си германският президент зави, че стената ни кара да се стремим към повече откритост в съвременния свят и по-голяма търпимост към чужденците. Берлинската стена не е паднала, тя беше разрушена, подчерта държавният глава и допълни, че не трябва да допуснем историята да се повтори.