Иракският клон на \"Ал Кайда\" иска да отмъсти за смъртта на Осама бин Ладен.

Иракският клон на \"Ал Кайда\" обяви, че от средата на август е стартирал кампания от 100 атентата в страната, за да отмъсти за смъртта на Осама бин Ладен и на други водачи на екстремистката организация. Това става ясно от комюнике, разпространено в Интернет.

\"Ислямската държава в Ирак\" уточнява, че кампанията е започнала на 15 август, но не поема открито отговорността за множеството атаки този ден, най-кървавия в страната от една година. Кампанията, наречена \"Отмъщение за шейх Осама бин Ладен и другите водачи\", започна в средата на месеца на рамазана и ако е рекъл Бог ще завърши, след като бъдат извършени 100 атентата\", се твърди в комюникето, качено на джихадисткия сайт Honein.

Атентатите включват нападения, мъченически (самоубийствени) акции, взривяване на бомби по улиците, атаки с пистолети със заглушители и стрелба на снайперисти във всички градове, селскостопански зони и провинции, предупреждава организацията. На 15 август, в деня, когато изглежда е стартирала кампанията, тъй като рамазан започва на 1 август, серия от нападения – самоубийствени атентати, бомби и престрелки – в 18 града на Ирак костваха живота на 74 душ, над 300 бяха ранени. Това е денят с най-много жертви в страната от май 2010 г. /АФП