Това сочи ново проучване...

Огнеборците, борили се с последиците от нападенията над Световния търговски център в Ню Йорк, са далеч по-застрашени да развият рак и като цяло заболяват значително по-често, сочи ново проучване.

Учените обаче твърдят, че смъртността при членовете на спасителните екипи и цивилните, които оцеляха след катастрофата, въпреки това е по-ниска в сравнение със средната за Голямата ябълка.

\"Събитията през онзи ден промениха историческата траектория на Америка и света. Те носеха и продължават да носят значителни последствия за здравето ни\", отбелязва изданието \"Лансет\". Според ново проучване, местните пожарникари, които на 11 септември се втурнаха да спасяват обречените Близнаци, имат 19% по-голяма вероятност да развият рак спрямо останалите им колеги и като цяло населението на града. Сред тези огнеборци са регистрирани 263 раково болни, докато за цялото население на града – 238 души.

Проучването, ръководено от Дейвид Презънт, медицински служител в Нюйоркската пожарна, и колегите му, е изготвено след изследването на 9853 мъже-огнеборци, които преди атентатите били в отлично здраве. /АФП