Американското правителство смята да съди над 12 от най-големите банки в страната.

Американското правителство смята да съди над 12 от най-големите банки в страната. Исковете ще са заради ипотечната криза, която удари Съединените щати преди 3 години. Според Ню Йорк Таймс обвинения към банковите институция ще са за това, че са подвели инвеститорите за сигурността на ипотечния бизнес.

В списъка с обвинените попадат Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs и Deutsche Bank. Според федералните власти, банките са продавали на инвеститори ценни книжа, гарантирани от ипотечните кредити, но не са предупреждавали за големия риск и засилващата се тенденция за неплатежоспособност на длъжниците по въпросните кредити. Така при все повече неизплащани вноски ценните книжа бързо губят стойност и загубите за милиарди долара са налице.

Изглежда Вашингтон счита, че банките са знаели за тази опасност, но не са предоставили информацията на инвеститорите. Сега се очаква федералните власти да поискат компенсации в размер на милиарди долари.

Голяма част от тези пари ще отидат за покриване загубите на едни от най-тежко пострадалите инвеститори – американската компания за ипотечно финансиране Fannie Mae и дъщерната й фирма Freddie Mac, които бяха одържавени преди 3 години, за да бъдат спасени от фалит. Двете компании, които притежават или гарантират за около 90% от всички ипотеки, са загубили над 30 милиарда долара заради лоши сделки с банките – пари, платени впоследствие от данъкоплатците.