Учредително събрание на Либия ще бъде избрано след около осем месеца...

 

Учредително събрание на Либия ще бъде избрано след около осем месеца, а президентски и парламентарни избори ще бъдат организирани в срок от 20 месеца, съобщи представителят на Преходния национален съвет във Великобритания Гума ал Гамати.


\"Ние разработихме точна пътна карта за преходен период от 20 месеца\", посочи Ал Гамати пред радио Би Би Си, разкривайки подробности за изборния график на ПНС. 


\"В течение на осем месеца Либия ще бъде управлявана от ПНС и тогава народът ще избере Учредително събрание, което ще поеме ръководството на страната и ще изработи конституция, а в следващата една година... ще бъдат организирани президентски и парламентарни избори. С малко шанс след около 20 месеца либийският народ ще е избрал ръководителите, които желае\", уточни той. 

Според Ал Гамати процесът на преход вече е започнал, макар да продължават сраженията между бунтовниците и силите, лоялни на Кадафи. 


\"Щом Триполи бъде стабилизиран и сигурен - а това вече почти е факт – и същото бъде постигнато в повечето други градове, либийците ще могат да започнат процеса на преход. Кадафи се крие, изолиран е, въпрос на време е той да бъде арестуван, освен ако бъде убит при евентуална съпротива\", заяви още представителят на ПНС във Великобритания. /АФП