Над 3 000 загинаха...

 

Светът отбелязва десетата годишнина от атентатите в Съединените щати от 11-ти септември.

 

При терористичните атентати  срещу Световния търговски център в Ню Йорк и срещу Пентагона загинаха близо три хиляди души.

 

На 11 септември 2001-а година терористи-ислямисти отвлякоха четири американски, пътнически самолета. Разбиха два от тях в небостъргачите  на Световния търговски център в Ню Йорк, които се срутиха. Трети самолет се вряза в сградата на Пентагона във Вашингтон. Четвъртият се разби в щата Пенсилвания. Предполага се, че той е трябвало да удари сградите на белия дом или конгреса. Този атентат беше предотвратен благодарение на пътниците, които оказали съпротива на терористите.

 

На възпоменателна церемония в Ню Йорк почитат паметта на загиналите при терористичните атаки.

 

Имената на близо трите хиляди загинали бяха прочетени от техни близки.

 

Сред хилядите присъстващи се на церемонията са настоящият и бившият президент на Съединените щати - Барак Обама и Джордж Буш, роднини, приятели и колеги на загиналите.

 

Паметта на жертвите беше почетена с по четири минути мълчание – в точните часове, когато самолетите се разбиха в кулите на световния търговски център и когато те се срутиха. На мястото, на което се издигаха кулите-близнаци откриха мемориал на жертвите.