Саркози и Камерън ще станат първите държавници с посещение в страната след падането на режима...

Ръководството на либийския Преходен национален съвет публикува \"пътна карта\" - план за прехода на Либия към демокрация.

 

Според него Съвета трябва да създаде нова конституция и да проведе избори. Гласуването за новите органи на властта ще се осъществи 20 месеца след \"освобождението\" на Либия.

 

В същото време вестник \"Монд\" обяви, че се готви изненадваща визита в Джамахирията на френския президент Никола Саркози и британския премиер Дейвид Камерън. 

Според френското издание още днес Саркози и Камерън ще станат първите държавници с посещение в страната след падането на режима на Муамар Кадафи миналия месец.

 

\"Монд\" твърди, че двамата лидери, които бяха предводители на военната намеса в либийския конфликт, ще отидат първо в столицата Триполи. Там ще се срещнат с водача на новите управници – председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил.

 

След това френският президент и британският премиер ще посетят бастиона на противниците на Кадафи град Бенгази. Турският премиер Реджеп Ердоган също възнамерява да посети Либия съвсем скоро.