Военни части на либийския Преходен национален съвет предприеха офанзива срещу родния град на Муамар Кадафи.

Военни части на либийския Преходен национален съвет предприеха офанзива срещу родния град на Муамар Кадафи. Защитата на Сирт е била пробита, но лоялистите на полковника оказват яростна съпротива.
   
По думите на военен говорител на Преходния национален съвет защитниците на Сирт са били подготвени за координирания щурм. Нападателите са  подложени на силен обстрел, като снайперисти затрудняват сериозно атаката. Все пак операцията е довела до пробив от юг и запад, а войските са достигнали до 10 километра от центъра на родното място на Кадафи.

Сирт е един от четирите големи града, които все още се контролират от поддръжниците на полковника. Говорител на Муамар Кадафи беше категоричен, че десетки хиляди доброволци са готови да освободят Либия от окупацията на Преходния национален съвет.

В същото време делегация на новата власт в Джамахирията е на преговори в Нигер за връщане на големи количества пари и злато, изнесени в африканската страна от висши представители на сваления режим, потърсили политическо убежище.