Руската журналистка беше застреляна в Москва на 7 октомври 2006 година...

Заподозрян в участието в убийството на руската разследваща журналистка Ана Политковская заяви, че поръчителят е заповядал престъплението да бъде извършено не по-късно от рождения ден на Владимир Путин на 7 октомври, а най-добре в същия ден.

 

Това е разкрил по време на разследването бившият полковник от милицията Дмитрий Павлюченков, за което пише в. \"Коммерсант\".

 

Според показанията му организаторът на убийството Лом-Али Гайтукаев е водил преговори с поръчителя, който се намирал в Украйна, тъй като по онова време не е имал право да влиза в Русия.

 

Пювлюченков твърди, че не знае името на поръчителя, но не изключва той да е живеещият в изгнание във Великобритания руски бизнесмен и олигарх Борис Березовски, който е във война с Путин от самото начало на президентството му.

 

Различни източници неведнъж са споменавали, че е възможно олигархът да е бил замесен в престъпление, но засега официални подозрения срещу него не са предявени.

 

Ана Политковская беше застреляна в Москва на 7 октомври 2006 година. Първият процес по делото за убийството й приключи през 2009 г. с оправдаване на обвиняемите. Тогава Павлюченков бе свидетел.

 

Този август той бе арестуван по подозрение, че е организатор на убийството, но в хода на разследването това обвинение отпадна и той остана обикновен съучастник. В момента обаче той е ключов свидетел. В ареста се намира и предполагаемият изпълнител на убийството Рустам Махмудов. /БГНЕС