Магистратите постановиха те да бъдат освободени след близо четири години в затвора...

Знаково дело в италианския град Перуджа завърши с оправдателна присъда. Местният апелативен съд освободи американката Аманда Нокс и бившия й приятел Рафаеле Солечито, осъдени за убийството на британската студентка Меридит Кърчър през 2007 година. Магистратите постановиха те да бъдат освободени след близо четири години в затвора.

 

След решението на съда Нокс изпадна в буйни ридания. В последните си показания пред съда американката заяви категорично, че не е убиец и плаща с живота си за престъплението на друг.

 

Преди 2 години тя и италианецът Солечито бяха признати за виновни в убийството на съквартирантката на Нокс – британската студентка Мередит Кърчър и осъдени съответно на 26 и 25 години затвор.

 

Двамата обжалваха присъдата и бяха оправдани, след като независими съдебни следователи определиха като ненадеждни събраните от полицията доказателства.

 

ДНК от Нокс беше открита по кухненски нож, с който се предполага, че е извършено убийството, а следи от ДНК от Солечито бяха намерени по сутиена на жертвата.

 

Трети човек – Руди Гуеде също беше осъден за убийството на Кърчър в отделен процес. Обжалването му беше отхвърлено, но присъдата намалена от 30 на 16 години затвор.

 

Според прокуратурата британката е убита при брутална секс игра, в която са замесени няколко души. Кърчър е с прерязано гърло и физически насилена, установява аутопсията.