Полицията е задържала заподозрян за палежите на коли в София...

Продължава серийното опожаряване на автомобили в София. Нови пет горяха тази нощ в кварталите \"Младост 1\" и \"Младост 2\".

От миналата седмица до днес, без видима връзка между случаите, бяха подпалени 23 автомобила. Нито един от тях не е на знакова фигура. 18 от колите са в  столичния район \"Младост\".

Полицията продължава разследването на палежите. Миналата вечер са били задържали двама мъже, които са пренасяли запалителна течност.

Според полицията основните версии са две. Първата – пироман или психично болен човек, който вилнее из столицата. Няма конкретен признак, по който да избира целите си, просто пали. Аргументите в подкрепа на тази версия – между собствениците на колите няма нищо общо, между отделните автомобили също няма нищо общо. Не изглежда да има конкретен признак, по който се подбират колите. В същото време районът на палежите е малък и отделен човек може да го обиколи пеш само за минути. Именно това е основната версия, според полицаите

Ако палежите не са извършени от пироман, според полицаите може да говорим за война между застрахователни компании. Аргументите в подкрепа на тази версия – в кризата все по-малко хора застраховат колите си и така приходите на застрахователите падат. Голяма част от изгорелите автомобили нямат пълно автокаско или въобще не са застраховани, затова и собствениците им няма да получат обезщетение за щетите. От друга страна паниката след палежите би провокирала много хора да застраховат автомобилите си. Нито една застрахователна компания обаче не пожела да коментира тази версия. Отказаха да се срещнат с екипа ни, както и да обяснят дали застраховките са се увеличили в последната седмица.

 

Какво прави полицията – вижте във видеото какво заяви директорът на столичната дирекция на вътрешните работи за Нова телевизия.