Той е бил на руска петролна платформа, която се преобърна по-рано днес и потъна.

Български гражданин изчезна безследно в Охотско море. Той е бил на руска петролна платформа, която се преобърна по-рано днес и потъна.

Според списъка с пасажери, предоставен на руските власти, става въпрос за човек на име Живко Жеков.

Той е служител в английската застрахователна компания \"Нобъл Дентън\". От Българското външно министерство потвърдиха информацията. Знае се, че Жеков не е нито сред откритите четирима загинали, нито сред 14-те спасени в ледените води. На платформата \"Колское\" е имало общо 67 души. 51 от тях се водят безследно изчезнали.

В 5:45 московско време, вследствие на силна буря, нефтената платформа се преобръща и час по-късно потъва. Спасителните лодки са пометени от големите вълни, докато във водите наоколо са открити празни спасителни жилетки. Според издирвателните екипи, това означава, че хората не са имали време да реагират и да използват лодките.

Издирвателната операция с участието на ледоразбивач и буксирен кораб продължава, но е затруднена от лошото време.

Президентът Дмитрий Медведев е наредил да бъдат осигурени необходимите спасителни екипи за откриване на оцелели в ледените води. Според специалистите обаче вероятността да бъдат намерени оцелели при тези условия е нищожна.

Произведената през 1985 във Финландия платформа, работила в незначително газово находище в Охотско море по проект на руския газово монополист \"Газпром\".