Засегнати при атаките са общо 11 райони на иракската столица...

Серия от бомбени атентати разтърси иракската столица. 14 взрива избухнаха в Багдад. Повечето от експлозиите засегнаха квартали, населени предимно с шиити, но терористични удари имаше и в сунитски райони. По последни данни жертвите са над 60, а броят на ранените надхвърля 200.

Засегнати при атаките са общо 11 райони на иракската столица. Най-много жертви - 25 убити и над 60 ранени - имаше в квартал Карада, където атентатор самоубиец заби камион с експлозиви в здание, в което има офиси на правителствената агенция за борба с корупцията.

Нападенията, извършени броени дни след изтеглянето на американските части от Ирак, са били координирани, считат от местната полиция. Досега никой не е поел отговорност за днешните нападения. Според експерти, атентатите носят почерка на сунитски екстремисти, свързани с Ал Кайда.

От Асошейтед прес дори свързват вълната от атаки с отправеното от премиера Нури ал Малики по-рано тази седмица обвинение срещу вицепрезидента Тарик Хашеми, който е сунит. Хашеми беше обвинен, че ръководи ударни групи, които извършват нападения срещу правителствени обекти.

В Ирак се говори, че мнозина иракчани припознават действията на премиера Ал Малики като част от по-голяма кампания за елиминиране на сунитски политици и установяване на властта на шиитската общност на цялата територия на страната.