Марио Монти пристигна на официално посещение в Либия...

Италианският премиер Марио Монти стана поредният политически лидер, който пристигна на официално посещение в Либия след свалянето на Муамар Кадафи.

 

Монти откри тържествено генералното консулство на Италия в Триполи, а основната цел на посещението е укрепване на двустранните отношения.

 

Освен премиерът, в италианската делегация присъстват още външният министър, министърът на отбраната и директорът на петролната и газова компания ЕНИ.

 

Рим иска да възобнови договора си за приятелство с Либия в съответствие с намерението, обявено от двете страни по време на визитата в Италия на председателя на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил.

 

Въпросният договор беше подписан преди 4 години от бившия либийски лидер Муамар Кадафи и тогавашния италиански премиер Силвио Берлускони, но беше прекратен в края на февруари след народния бунт в Либия.

 

Споразумението предвижда италиански инвестиции в Либия за 5 милиарда долара като компенсация за колониалния период, 3 милиарда от които ще бъдат за изграждане на крайбрежна автомагистрала от 1700 километра. В замяна либийското правителство се ангажира да ограничи незаконната имиграция към Италия.