Сензационни публикации от последните дни твърдят, че е открит саркофагът на княз Борис...

Сензационни публикации от последните дни твърдят, че е открит саркофагът на княз Борис. Новината обиколи цялата страна, докато не стана ясно, че истината е малко по-различна.

 

Археолозите, на които се приписа откритието, решиха да разкажат за зрителите на Нова телевизия кога и какво всъщност е открито във Велики Преслав.

 

Саркофагът е открит още преди век от археолога Карел Шкорпили. При изследването му тогава обаче не са били открити отличителни знаци и затова дълго време не се е знаело на кого принадлежи. И така до съвсем скоро, когато археолозите решили да почистят саркофага.

 

Все още няма 100-процентова сигурност, че саркофагът е точно на княз Борис. Знае се, че той е починал в манастир близо до Велики Преслав, но не е ясно къде е бил погребан княз Борис Михаил.

 

Хипотезата, че именно това е саркофагът на княз Борис се подкрепя от още редица исторически доказателства. Скоро този саркофаг ще бъде поставен на мястото му в дворцовия комплекс в Преслав. Той ще бъде част от проекта озаглавен \"Векът на цар Симеон оживява\".

 

Целта е да се пресъздаде величието и истинската атмосфера на един от най-големите градове в средновековието – българският Велики Преслав.