Арестувани са двама души, които планирали покушение срещу министър-председателя...

 

Заговор за убийството на руския премиер Владимир Путин е бил осуетен от тайните служби на Русия и Украйна. Арестувани са двама души, които планирали покушение срещу министър-председателя след президентските избори на 4 март. Атентатът е трябвало да бъде извършен в Москва.

 

Руската държавна телевизия съобщи, че арестуваните за планираното покушение действали по нареждане на чеченския бунтовнически лидер Доку Умаров. Те били руски граждани и пристигнали в Украйна от Обединените арабски емирства през Турция.

 

Щабът им бил в украинския черноморски град Одеса. Нападателите били общо трима, но единият от тях загинал при взрив в началото на януари, докато се учел как се правят бомби.

 

Именно тази заради експлозия започнало разследване и властите се натъкнали на заговора за убийството на Владимир Путин. Полицията намерила в преносимите компютри на задържаните голям брой видеоматериали с руския премиер.

 

Пред следствието арестуваните обяснили, че кадрите им трябвали, за да изучат охраната му и начина му на придвижване. Единият признал, че в сграда на улицата в Москва, по която ежедневно преминава кортежа на министър-председателя, има укрити експлозиви.

 

Анонимен източник от руската Федерална служба за сигурност заявил, че взривът бил толкова много, че е можел да предизвика сериозни щети. Говорител на Владимир Путин потвърди за готвено покушение срещу премиера, но отказа да коментира повече по изнесената информация.