Заплатите на заетите в обществения сектор ще бъдат орязани с 10 на сто...

Късно снощи гръцкият парламент одобри новия пакет бюджетни съкращения на стойност 3 милиарда и 200 милиона евро. Те са обвързани с поредния транш помощ, който страната ще получи за да избегне фалита. 202-ма народни представители подкрепиха мерките, а 80 се обявиха против тях.

 

Социалистите от ПАСОК и консервативната „Нова демокрация\", които влизат в коалиционния кабинет на премиера Лукас Пападемос подкрепиха бюджетните съкращения. Лидерът на Нова демокрация призова депутатите да гласуват \"за\", за да затворят една срамна глава от историята на страната си.

 

Министър-председателят не присъстваше в пленарна зала по време на гласуването, тъй като замина за Брюксел. Там той ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо и Еврогрупата.

 

Основна тема на разговорите ще бъдат именно мерките, които Гърция ще предприеме, за да овладее бюджетния си дефицит. Ако Еврогрупата потвърди, че Атина е изпълнила всички изисквания, южната ни съседка ще получи поредния транш международна финансова помощ, коментират анализатори.

 

Приетият от парламента пакет от мерки предвижда намаляване на пенсиите между 12 и 20 процента. Заплатите на заетите в обществения сектор ще бъдат орязани с 10 на сто. Очаква се по-късно днес парламентът да обсъди и още един закон за намаляване на разходите в здравеопазването.

 

В знак на протест, лекарите обявиха, че планират да спрат работа за един ден. Днес синдикатите отново свикват общонационална стачка. Тя ще бъде в рамките на общоевропейския протест срещу бюджетните съкращения, приети от Еврозоната.