В замяна Пхенян ще получи 240 хиляди тона хранителна помощ...

Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над ядрените си изпитания и изстрелването на ракети с голям обсег, както и да допусне инспектори от Международната агенция за атомна енергия.

 

Новината беше съобщена от американския Държавен департамент и потвърдена от севернокорейската държавна осведомителна агенция.

 

В замяна Пхенян ще получи 240 хиляди тона хранителна помощ, която може и да бъде увеличена в зависимост от нуждите на самоизолиралата се страна.

 

За подобряване на атмосферата за диалог и демонстриране на ангажимента си към пълен отказ от ядрена дейност Северна Корея се съгласи да спазва мораториум над изстрелването на ракети с голям обсег, ядрените изпитания и ядрени дейности в Йонбьон, включително дейностите по обогатяване на уран, гласи официалното съобщение от Вашингтон.

 

Пхенян се съгласи отново да допусне международни инспектори, които да следят изпълнението на мораториума и да потвърдят извеждането от експлоатация на 5-мегаватовия реактор и свързаните с него инсталации, допълват от Държавния департамент.

 

От американска страна побързаха да уточнят, че все още изпитват дълбоки безпокойства към поведението на Северна Корея в голям брой области, но днешното съобщение отразявало значителен, макар и ограничен напредък при решаването на някои от тези проблеми.