Ако 50% от тези, които могат да гласуват отидат до урните, още днес Русия може да има избран президент.

Днес Русия избира президент. От това какъв ще е вотът там зависи енергийното бъдеще на Европа и посоката, в която ще се развива световната политика.

108 милиона руснаци решават кой да бъде президентът на страната им през следващите 6 години. Изборният ден започна в 8 сутринта и ще приключи в 8 вечерта.

За първи път в избирателните секции в цяла Русия са поставени уебкамери, които да следят за прозрачността на изборния процес.

Специална регистрация в интернет позволява на всеки от гласуващите да следи в реално време изборния процес във всяка избирателна секция. Председателят на една от изборите комисии в Москва, разказа, че с помощта на уебкамерите дори успяла да види сестра си, която живее на другия край на Русия: „16 години не сме се виждали със сестра ми, която живее в Светловск. Вчера й звъннах и тя ме видя по камерата.\"

Дори и в най-отдалечените селца на Далечния Изток вече има интернет връзка.

Сигнали за нарушение на вота в някои части на Москва обаче не липсват. Появи се информация, че специални автобуси возят избиратели по секции в столицата, за да гласуват по няколко пъти. Лидерът на комунистите Генадий Зюганов и милиардерът Михаил Прохоров се оплакаха от изборния туризъм и недопускането на техни наблюдатели в избирателни секции.

Въпреки, че нагласите на московчани не са показателни за това как ще гласува цяла Русия, резултатът от анкетата ни на изхода на една от избирателните секции беше следният – един глас за Зюганов, един глас за Путин и един за Прохоров.

Ако 50% от тези, които могат да гласуват отидат до урните, още днес Русия може да има избран президент.

 

В директно включване от Москва репортерът на Новините на Нова – Ина Гълъбова, съобщи, че все още не е обявен краят на изборния ден. Причината е, че в най-западните части заради часовата разлика продължава гласуването. Предварителните резултати от Яркутск показват, че Владимир Путин печели изборите още на първи тур с 55% от гласовете. Втори след него е лидерът на комунистите - Генадий Зюганов, с 23%. Третото и четвъртото място все още са оспорвани.

 

По-рано днес кандидат-президентът и премиер на Русия - Владимир Путин, гласува заедно със съпругата си Людмила в изборна секция в Руската академия на науките.

Опозиционни лидери и руски наблюдатели заявиха, че са свидетели на много нарушения. Опозиционният лидер Борис Немцов заяви, че Русия се нуждае от избори, но не като сегашните. Той подчерта, че е задраскал имената на всички кандидат-президенти в бюлетината.

Бившият премиер Михаил Касянов заяви, че опозицията няма да признае предварително решената победа на Путин. Той подчерта, че от утре започва нова вълна от протести срещу случващото се в страната.

Вижте повече във видеото.