Той спечели 6 от 10 щата, но не успя да се отърве от конкурентите си на този етап.

Републиканският кандидат-президент в Съединените щати Мит Ромни e големият победител в така наречения \"супервторник\". Той спечели 6 от 10 щата, но не успя да се отърве от конкурентите си на този етап. След изключително оспорвана битка с Рик Санторум, Ромни спечели с минимална преднина вота в Охайо.

През цялата нощ гласовете за двамата бяха почти равни. Вотът във супер вторника е изключително важен, тъй като републиканците гласуват за своя фаворит в 10 щата.

Освен Охайо, Мит Ромни очаквано спечели в родния си щат Масачузетс, както и в Айдахо, Върмонт и Вирджиния. Ромни успя да победи и в Аляска, където последният в класацията Рон Пол се надяваше да спечели единствения си щат. Рик Санторум извоюва три победи в Тенеси, Оклахома и Северна Дакота.

Нют Гингрич спечели първичните избори на републиканците в Джорджия. Така той запазва шансовете си в надпреварата за републиканската номинация. Джорджия дава най-много делегати от щатите, където се провеждат първични избори в този супервторник.

От 10-те щата, в които се гласува, ще бъдат излъчени 419 делегати за партийната конференция на републиканците през август. Най-оспорваният – Охайо - дава 66 от тях. За спечелване на партийната номинация на републиканците са нужни 1144 делегати.

Засега в надпреварата води Мит Ромни, следван от Рик Санторъм. До този момент нито един републикански претендент не е ставал президент без да спечели битката в Охайо.