Протестиращите настояват за увеличаване на заплащането...

24-часова стачка на служителите в обществения сектор парализира Германия. Протестиращите настояват за увеличаване на заплащането. Преговорите между работодателите и синдикатите се провалиха, защото двете страни не успяха да се договорят за размера на повишението.

 

Стачката хвърли в хаос най-гъстонаселената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Транспортът спря напълно в 5 часа сутринта местно време и няма да се движи поне 24 часа.

 

Трамваите, влаковете и автобусите останаха в гаражите и депата си. Подобно е положението и в Щутгарт, където 7 хиляди служители в обществения сектор днес не отидоха на работните си места. По пътищата в цяла Германия има километрични задръствания.

 

Причината е, че огромен брой хора са решили да се придвижват днес с личните си автомобили заради стачката. Затворени са училищата,  детските градини и библиотеките. Спортните съоръжения също не работят. Боклукът не се извозва заради протеста на служителите във фирмите за сметосъбиране.

 

Дотук се стигна след провала на преговорите за увеличаване на възнаграждението в обществения сектор. Служителите настояват за повишаване на заплатите със 6.5 процента - нещо, с което работодателите не са съгласни.