Американски учени обявиха, че са открили още признаци за съществуването на \"божествената частица\"

Американски учени обявиха, че са открили още признаци за съществуването на така наречената \"божествена частица\". Загадъчният и все още изплъзващ се на науката Хигс бозон е бил засечен в ускорител на елементарни частици.

 

Въпреки че експериментите в Съединените щати и тези в Големия адронен колайдер в ЦЕРН се базират на различен принцип, те са показали едни и същи резултати.

 

При тестовете и в двата ускорителя търсенето на Хигс бозона се базира върху наблюдения на разпада на  различни високоенергийни частици. Оказва се, че Хигс- бозонът, за който се предполага, че дава маса на всички останали частици, съществува около маса от 125 гигаелектронволта. Той е между 120 и 140 пъти по-тежък от протоните в атома, обясняват експерти.

 

Смята се, че именно Хигс бозонът е придал маса на Вселената след Големия взрив преди 13 милиарда и 700 милиона години. Това е направило възможно образуването на галактиките, звездите, планетите и появата на живот.

 

Учените обявиха, че до края на годината ще разполагат с повече данни от Големия адронен колайдер. Това ще им даде по-солидна възможност да потвърдят или изключат съществуването на \"божествената частица\".