Мохамед Мера дори се скрил във ваната в дома си, за да се пази от куршумите...

 

След края на драмата с убиеца от Тулуза идва ред на въпросите около личността на Мохамед Мера. Все повече хора се питат как добре познат ислямистки екстремист е успял да убие седем души, включително три деца, в три отделни нападения, преди да бъде ликвидиран от специалните части.

 

Запознати с работата на пазителите на реда се питат защо Мохамед Мера не е бил заловен жив по време на продължилата над 30 часа обсада на дома му. Френският външен министър Ален Жюпе заяви в четвъртък, че представители на разузнаването са разпитвали Мера за пътуванията му в Пакистан и Афганистан, а според специалисти по въпросите на тероризма, убиецът от Тулуза е бил истински професионалист. 

 

„Той е имал опит в използването на различни оръжия – пистолети, автомати Калашников... За професионалната му подготовка говори съпротивата, която оказа на специалните части, както и факта, че се беше скрил във ваната, за да се предпази от куршуми. Той беше професионален терорист", коментира Ролан Жакар, специалист по въпросите на тероризма.

 

Американски официални представители заявиха междувременно, че убитият в Тулуза бил включен в "черния списък" на САЩ на лицата, на които е отказан достъп в страната.

 

Въпреки че случаят с убиеца спря временно кандидат-президентската кампания във Франция, някои от основните претенденти попитаха защо не е било попречено на Мера да стигне до убийствата при положение, че той се е намирал в полезрението на разузнавателните служби. Главният съперник на Никола Саркози - социалистът Франсоа Оланд, заговори за възможни пропуски в наблюдението на Мера. Лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин Льопен пък обвини властите, че са подценили надигането ислямисткия фундаментализъм в страната.

 

В отговор на растящите критики към развръзката на случая, министър-председателят Франсоа Фийон заяви, че не е имало никакво основание за задържане на Мера, преди той да премине към действие.