Обама пристигна в южнокорейската столица Сеул за международната среща за ядрената сигурност...

Американският президент Барак Обама предупреди Северна Корея, че няма да постигне нищо със заплахи или провокации. Обама пристигна в южнокорейската столица Сеул за международната среща за ядрената сигурност, в която ще участват представители на 50 държави.

 

Предупреждението на Барак Обама идва на растящото напрежение около планираното от Пхенян изстрелване на ракета с голям обсег през април. Северна Корея твърди, че изстрелването ще изведе сателит в околоземна орбита. Барак Обама разговаря с южнокорейския президент Ли Мюн-Бак, като и двамата бяха единодушни, че страните им ще реагират остро на всяка провокация от Севера.

 

Американският президент посети по-рано днес демилитаризираната зона на границата между двете Кореи, за да демонстрира солидарността на САЩ с Южна Корея. Демилитаризираната зона между двете Кореи с широчина 4 км е прокарана в края на Корейската война 1950-1953 г., завършила с примирие, което все още предстои да бъде превърнато в постоянен мирен договор и което на практика оставя двете Кореи в състояние на война.