Въпросът е тема номер едно на срещата на Лигата в Багдад...

Съединените щати увеличават натиска си върху Сирия да приеме мирния план на ООН и Арабската лига. Въпросът е тема номер едно на срещата на Лигата в Багдад - първата в иракската столица от почти 20 години насам. Въпреки че Дамаск се съгласи с плана още във вторник, активисти съобщават, че боевете не спират.  

 

Срещата на Арабската лига в Багдад се провежда при изключителни мерки за сигурнсот. Градът е напълно блокиран преди форума, чието организиране струва половин милиард долара. Ден преди началото му говорител на Държавния департамент на Съединените щати заяви, че досега Вашингтон не е видял изпълнени обещания от сирийския президент Башар Асад.

 


Натискът върху него ще бъде засилен, за да изпълни изискванията на мирния план, каза още говорителят. Сирийската опозицията също изрази скептицизъм по отношение на документа и го определи като опит за печелене на време, за да може да продължи кървавото смачкване на бунта.

 

Документът, договорен от посредника Кофи Анан, призовава за прекратяване на боевете под наблюдението на експерти от световната организация и изтегляне на правителствените части от населените места.