Лекарите са категорични, че положението в болницата е критично и опасно...

В „Пирогов" лекарите от детското отделение трудно издържат на разрухата в сградата. Условията там създават опасност за техния живот и за живота на пациентите.

„Качваме се в асансьора, тръгва и между етажите спира и пропада. Слава на Бога до този момент пропаданията са били със задействане на аварийната спирачка и жертви не сме имали, но мисля, че това е въпрос на време", каза д-р Надежда Гаврилова от „Клиника по детска анестезиология и реанимация.

„Вика се авариен екип, на който отнема 15-20 минути да извади екипа. Детето е вътре, в това състояние, с риск кислородът да свърши и вече нещата стават доста сериозни с голяма човешка и съдебна отговорност", допълни тя.

В операционните на болницата положението не е по-добро. Има случаи, когато навън вали и таванът в някои операционни протича. В подобни моменти планираните операции трябва да бъдат отложени.

„Никой няма да ви каже, че вали в операционната, защото ще се изложим, нали? И къде остава вината? В лекарите, които не са си планували добре работата", каза д-р Гаврилова.

Всички лекари от отделението са категорични, че сградата вече е опасна за всички в нея.

Кой трябва да намери пари за ремонт на „Пирогов" и до кога пациентите ще бъдат лекувани при тези условия? Темата продължава утре.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.