Замърсен ли е въздухът? Подробностите - от репортера на Нова на мястото на инцидента...

 

Огромният пожар във Враца, който избухна вчера вечерта беше овладян, но продължава да тлее. Пламъците лумнали снощи около 19.00 ч. в база до военното поделение. Районът не е водоснабден и се наложи освен пожарните, в гасенето да се включат военна техника и водоноски на местната комунална фирма.


Причините за пожара все още не са ясни. Според една от версиите боклукът се е самозапалил заради високите температури. Малко вероятно е да става дума за умишлен палеж, тъй като обектът има жива охрана.


Според проверка на Районната инспекция в склада има отпадъци от базите в софийските квартали „Требич" и „Филиповци". Площадката им обаче е законна и се ползва вече две години. Балите се съхраняват тук преди да бъдат изгорени в циментовия завод. Заради пожара и усложнената обстановка вече е създаден кризисен щаб.


Остър задушлив дим от горящата пластмаса се стеле над Враца вече цяло денонощие. Светлин Стойков беше дошъл да провери на място какво точно гори и колко е вреден пушекът още в първите часове на деня. Не получил информация от никого и продължава да се притеснява. Част от хората, които са на открито от сутринта, вече имат проблем с дишането.

 

На няколко километра извън Враца гледката е съвсем красноречива - димът покрива почти половината град. Най-сериозен е проблемът на живеещите във високите сгради на кварталите „Дъбника и „Сениче".


Няколко стационарни и мобилни лаборатории измерват стойностите на отделящите се във въздуха съединения. Последният протокол констатира, че „концентрацията не надвишава пределно допустимите норми".

 

Междувременно мнението на експерти е, че огнището няма да може да бъде угасено поне няколко дни.


Репортер: Румяна Попова

              Яна Николова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.