Лявата демократическа партия обяви, че няма да се присъедини към коалиция без участието на крайнолевите от „Сириза" ...

 

Преговорите за съставяне на правителство в Гърция приключиха за тази вечер, без да има решение за политическото бъдеще на страната.  Шансовете обаче отново да има избори стават все по-големи, коментират анализатори. Причината е, че лявата демократическа партия обяви, че няма да се присъедини към коалиция, без в нея да участват крайнолевите от „Сириза" .

 

Преговорите за съставяне на правителство на Гърция продължават и в този момент при президента на страната. Крайнолявата партия „Сериза", която е втора на парламентарните избори, обяви, че няма да участва в правителство, което подкрепя мерките за съкращения. Така вероятно държавният глава ще бъде принуден да насрочи нови избори.

 

Страховете са, че при нов вот партиите, противопоставящи се на изискванията на Европейския съюз и Международния валутен фонд, ще получат повече гласове.

 

В същото време европейските лидери не са готови да предоговорят сделката си с Атина. Така за първи път някои шефове на централни банки заговориха открито за последиците, ако Гърция излезе от еврото.

 

Германският финансов министър пък беше категоричен, че Европейския съюз не може да променя споразуменията за бюджетна дисциплина, въпреки вота на гласоподавателите, който ги отхвърля.

 

Представители на Еврогрупата пък предупредиха, че Гърция няма да получи повече пари, докато не бъде формирано правителство, което да гарантира изпълнението на програмата за оздравяване на държавните финанси.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.