Три месеца магистратите не са знаели за контрола от страна на МВР...

 

Истински скандал се разрази в съдебната зала по време на делото срещу така наречената „група на октопода". Оказа се, че основният свидетел срещу Алексей Петров е бил оборудван със специални разузнавателни средства по време на срещата си с Петров. Нито съда, нито адвокатите, нито прокурорите обаче са знаели за това.

 

В началото на месец май Алексей Петров беше върнат в ареста с най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Причината беше, че главният свидетел срещу него Пламен Устинов заяви, че Петров се е срещал с него, за да поиска Устинов да промени показанията си. Свидетелят твърди, че дори е бил заплашван. В момента Устинов е придружаван от охрана.

 

Петров потвърди, че е имал среща със свидетеля, но застъпи друга теза. Според него Устинов сам е искал среща с него, за да реши личните си проблеми с правосъдието.

 

Три месеца адвокати, прокурори и съдии мислеха, че спорът между тях е дума срещу дума. През цялото време никой не е знаел, че тези срещи са били контролирани от МВР със разузнавателни средства.

 

По време на заседанието Пламен Устинов сподели, че се е обадил на ГДБОП, за да се оплаче, че е бил заплашван. Не каза обаче дали от дирекцията са го посъветвали да се срещне с Алексей Петров лично.

 

Репортер: Надя Ганчева

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.