Те искат членовете на Висшия съдебен съвет да се избират по нови правила и критерии.

Да има нови критерии и правила при подбора на членовете на висшия съдебен съвет. Това предлагат млади съдии, които протестират срещу дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова.

 

По думите им, през последните пет години висшият орган не само не осъществил реформата, но и не успял да защити колегите им от упражняването на политически натиск .

 

Корупцията е най-малкият проблем в системата, смятат младите съдии. Според тях, остават нерешени проблемите в системата – като недостиг на кадри, неясни правила за назначаване и повишаване, както и за дисциплинарните наказания.

 

Според младите съдии, за петгодишния си мандат, Висшия съдебен съвет не е решил нито един от проблемите в системата, които били отбелязани и в доклада на еврокомисията.

 

„Ние ежедневно усещаме този политически натиск върху гърба си, защото се поставят предварително очаквания по висящи съдебни дела. ВСС в нито един момент не изпълни задължението си да отстоява независимостта  на съдебната власт”, каза съдия от Софийския районен съд  Таня Маринова

 

Дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет пък показала, че не се наказват съдии, когато нарушават правилата, а когато изказват публична позиция.