Промяната ще влезе в сила от 14 януари

Кубинското правителство обяви, че вече няма да изисква от гражданите разрешителни за пътуванe зад граница. Периодът, в който кубинците могат да останат в чужбина без да подновяват документите си, също се увеличава от 11 на 24 месеца. Облекченията в режима за излизане в чужбина ще влязат в сила от 14 януари.

 

В момента кубинците са принудени да минават през дълга и скъпа процедура, за да се сдобият с разрешително. На гражданите, които правителството преценява като рискови за емиграция, разрешителните често биват отказани. След промените от кубинците ще се искат само валиден паспорт и виза за държавата, която искат да посетят.

 

Облекченията в режима за пътуване са поредната реформа, откакто управлението на страната беше поето от брата на Фидел Кастро Раул. По традиция режимът в Хавана определя емигриралите кубинци като предатели и врагове на революцята. Напоследък властите негласно променят позицията си. Многобройните емигранти често пращат на роднините си в Куба конвертируема валута, от която икономиката на страната се нуждае.