Показното убийство предизвика вълна от протести и безредици

Известен опозиционен лидер в Тунис беше убит пред дома си в столицата. Шукри Белаид е разстрелян с два куршума докато отивал на работа. Убийството му предизвика вълна от протести и безредици. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне гневна тълпа от негови привърженици.


Убитият Шукри Белаид беше лидер на Обединената демократична националистическа партия - опонент на управляващите в Тунис умерени ислямисти. Той е виден критик на правителството и поддръжник на светската държава.


Белаид е бил застрелян от човек на мотор, който успял да избяга. Смъртта на опозиционния лидер предизвика масови протести в столицата Тунис. Хиляди хора излязоха по улиците, за да изразят гнева си от дръзкото убийство. Наложи се полицията да стреля във въздуха, за да овладее ситуацията.


Протестиращите хора и близките на политика обвиниха управляващите за убийството. От своя страна говорител на основния партньор в коалицията заяви, че нямат нищо общо с престъплението. Според тях, отговорни са смъртта му са онези, които се опитват да дестабилизират държавата след революцията през 2011-та година.