В Пловдив и Бургас възнегодуваха срещу местните данъци и такси

Поредното издание на гражданските протести в София започна без сериозно напрежение, въпреки че на кръстовището на „Орлов мост” не му се размина блокадата. По-късно обаче стана ясно, че са задържани 15 души, част от които непълнолетни.

Участниците в протестното шествие, много от които бяха довели и децата си, преминаха по познатия маршрут от президентството покрай парламента в посока езерото „Ариана”.

Неформалните организатори на националния протест в неделя призоваха хората да се върнат днес, за да продължат да отстояват исканията си пред българските институции.

Около 300 – 400 души спряха за кратко пред сградата на Народното събрание. По-късно се преместиха на „Орлов мост”, където спряха движението първо в едното платно, а след това застанаха на пътя на колите и в другото.

Движението през кръстовището не беше засилено. Изглежда софиянци, които се прибират по този маршрут имат предвид протестите в района и избират алтернативен път.

 

Въпреки по-спокойната атмосфера на днешната столична демонстрация, от полицията съобщиха, че са били задържани 15 души, предаде "Фокус", позовавайки се на СДВР. Шестима от тях са непълнолетни. Причините и мястото на ареста им не бяха конкретизирани. До момента няма данни за пострадали хора, нито за възникнали сериозни сблъсъци.

Протести имаше и в други градове в страната, където обстановката също остана сравнително спокойна.

 

Във Варна протестиращите се събраха пред общината, откъдето се отправиха към катедралния храм и блокираха бул. "Мария Луиза". По-късно отново се върнаха пред варненската община, където поискаха оставката на кмета Кирил Йорданов.

 

Около стотина протестиращи се събраха в понеделник на площад „Тройката” в Бургас. Участниците в акцията поискаха от общината намаляване на местните данъци и ограничаване на синята зона в града.

В Пловдив демонстрантите блокираха за кратко част от бул. „Цар Борис Трети Обединител”, след което се събраха на главната улица. И сред издигнатите от пловдивчани искания днес се чуха призиви за оставката на кмета Иван Тотев и то отново заради увеличението на местните данъци и такси.
 

За повече подробности около протестите гледайте видеото.