На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор

Днес се навършват 135 години от освобождението на България. На тази дата през 1878 година в Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с което на практика се слага край на Руско-турската освободителна война.

Така след 500-годишното османско владичество България отново е свободна. От 1888 година 3 март се празнува като Ден на освобождението на България, а през февруари 1990 година с указ 236 на Държавния съвет е определен за национален празник.

Традиционно Националният празник на България ще бъде отбелязан на няколко места в страната. В София пред Народното събрание в 18:30 часа беше извършена тържествена заря-проверка.

Тържествените чествания в столицата започнаха с тържествената смяна на караула пред президентството. В церемонията участваха 25 гвардейци. В 11:00 часа националният флаг бе издигнат, а политици, официални гости и обикновени хора поднесоха венци и цветя пред паметника на незнайния воин. Във Военноисторическия музей днес е изложено Самарското знаме.

Тази сутрин тържественият звън на камбаните на катедралния храм „Св. Александър Невски” озвучи центъра на столицата. Малко по-късно ще бъде отслужена и света литургия, която ще бъде водена от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Участие в нея ще вземе и новият патриарх Негово Светейшество Неофит.

За първи път днешният празник се чества на 19 февруари през 1880 г. – две години след края на Руско-турската освободителна война. С въвеждането на Григорианския календар денят 19 февруари по стар стил, става 3 март по нов стил.

Чествания има в цялата страна. Хиляди хора от се стичат всяка година на връх Шипка на 3 март – различни по убеждения, по възраст, но с една обща цел – да се поклонят пред паметта на загиналите български, руски и финландски воини, дали живота си, за да я има България.

Тук тържествата ще започнаха в 11:30 часа в подножието на връх Шипка с тържествен митинг. Кулминацията ще е на Паметника на свободата, когато в 12:30 всички свеждат глава с едноминутно мълчание в памет на загиналите.

Връх Шипка носи името на прохода. По време на сраженията обаче се е казвал Свети Никола. По-късно е преименуван в Столетов, по името на ген. Столетов, който води сраженията тук. По-малко от 9 000 опълченци и руски войници са се изправили срещу 30-хилядна османска армия. Въпреки малкото хора, привършващите муниции, те успяват да удържат върха.

На някогашната шесткилометрова фронтова линия се издигат общо 26 паметника, най-големият от които е Паметникът на свободата, до когото водят 890 стъпала. Той е завършен през 1934 г., а за неговото откриване тук идва цар Борис III. Построен е с волни дарения от всички български граждани.