Хотелиери се притесняват, че политическите събития ще доведат до отлив на туристи

Туризмът е изправен пред криза заради оставката на кабинета и протестите, смятат от бранша. Хотелиери се притесняват, че събитията от последните седмици ще доведат до отлив на туристи и ще поставят на карта летния сезон.  


Заявките за морска почивка в един от хотелите в Слънчев бряг вече са започнали. Въпреки че повечето места вече са резервирани, собственикът на хотела се притеснява от отлив на курортисти в последния момент.


„Ние сме започнали записването за туристите още от миналата есен и нямаме отлив. Но така или иначе сезонът трябва да бъде нормализиран с едно правителство, защото голяма част от решенията, които се вземат в комплекса, са от правителството и трябва да се дадат решения за летния сезон”, обясни за Нова Георги Николчев – собственик на хотел в Слънчев бряг.


Притесненията на туроператорите са, че заради протестите и политическата криза, курортите ни могат да останат извън каталозите на големите туроператори. Това щяло да доведе до крах на бизнеса не само за това лято, а и за сезони напред.


„Единственото, от което се безпокоим е да няма ексцесии. Когато имаше кръв веднага световните медии реагираха и предупредиха своите съграждани да внимават с България, че има нестабилност – и това нещо влияе зле на имиджа на България. Виждате какво стана с Египет”, предупреди от своя страна Благой Рагин – председател на БХРА.


От бранша се притесняват и че националната реклама на предстоящите туристически борси е поставена под въпрос. Затова с писмо до държавния глава хотелиерите настояват досегашният ресорен министър Иво Маринов да остане и в служебния кабинет, за да може да убеди чуждите туроператори, че не сме рискова страна и летният сезон няма да се провали.


Туроператорите смятат, че старият закон за туризма връзва ръцете на бранша, а за приемането на новия – сегашният парламент най-вероятно няма да има време. Така много от проблемите в сектора щели да останат нерешени.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Георги Георгиев