Омбудсманът Константин Пенчев е обезпокоен от опорочаване на протестите във Варна

Омбудсманът Константин Пенчев е получил сигнал с притеснителни твърдения за опорочаване на протестите във Варна.

В жалбата става въпрос за натиск над организаторите и участниците в протестите, чрез заплахи и физическо насилие от страна на "местни бизнесмени" и техните охранители.

Константин Пенчев е изпратил препоръка до главния прокурор и министъра на вътрешните работи в оставка, с копия до областния управител на Варна и председателя на общинския съвет в града, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

В жалбата, получена от омбудсмана, се казва, че държавните и местни институции бездействат в случая.

Освен тези данни, в медиите и интернет се разпространяват и кадри, на които се вижда, че неизвестни късат плакати на възрастен човек, който протестира срещу кмета на Варна и бизнесмени от община Варна.

От кадрите се вижда и как тези лица нанасят побой над притеклите се в защита на възрастния човек граждани и то в близост до служител на МВР.

Според омбудсмана твърде тревожни са и оплакванията в жалбата, свързани с натиск и от страна на служители на МВР - полицаи предприемали арести на протестиращи, без законови основания, като след намеса на различни медии тези арести биват прекратявани.

В писмото си Константин Пенчев е категоричен, че подобна намеса в протестите уронва устоите на пряката демокрация в Република България.

Константин Пенчев подчертава, че съществува опасност от раждането на крайности както на улицата, така и в реакциите на държавните и местните власти. Затова той препоръчва на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи да предприемат действия, в рамките на техните правомощия, задължения и отговорности.