Проф. Пантев припомни за кратък предвоенен период на сближаване между Германия и Съветския съюз

Позив от 1941 г. оживи парламента в последните му работни часове. От „Синята коалиция” разпространиха документа, според който Комунистическата партия през 1941 г. е настоявала пред цар Борис III България да се присъедини към Тристранния пакт и така да вземе страната на хитлеристка Германия във Втората световна война. Акцията на Сините напрегна левия и десния кулоар.


Една от първите задачи на Иван Костов сутринта бе мълчаливо да подари на Сергей Станишев историческия документ. Според лидера на ДСБ той доказва, че българските комунисти са подкрепяли Тристранния пакт и съответно антисемитизма. Доказателства, че позивът е истински, Костов намерил в книга на комуниста Върбан Ангелов, издадена през 1993 г.


„Интересно как след 25 години яростен антикомунизъм у нас, често пъти основателен, често пъти безсмислен, се появи това парче хартия. Без да се знае откъде е и как е направено”, поясни проф. Андрей Пантев.


Професорът по история припомни, че наистина е имало кратък предвоенен период на сближаване между Германия и Съветския съюз. Според левия депутат Сините просто са паникьосани, че няма с какво да привлекат интерес към себе си.


Междувременно парламентът прие с пълно единодушие декларация по случай 70 години от спасяването на българските евреи.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Калина Влайкова