Готовите списъци с кандидат-депутатите трябва да се регистрират в началото на април

Реденето на депутатските листи вече тече с пълна сила сред политическите партии. Готовите списъци с кандидат - депутатите трябва да бъдат регистрирани в районните комисии в началото на април. Въпреки това, вече има яснота кои действащи депутати няма да намерят място в новите листи.


Част от ветераните в БСП днес слушаха парламентарния контрол за последен път. Любен Корнезов и Петър Димитров отпадат от листите на БСП по собствено желание.


Бившият министър на икономиката навършва пенсионна възраст и е решил да се посвети на преподавателска дейност. Същото ще прави и най-изявеният юрист на червените. И двамата са участвали в работата на пет парламента.


Бившият министър за здравеопазването в Тройната коалиция Евгени Желев също няма да се кандидатира за следващия парламент. И депутатът Бойко Великов се отказва да участва в изборите. Според запознати от БСП е възможно да отпаднат и други знакови имена на червените.


Мълвата гласи, че независимо от оценката, която регионалните конференции ще дадат за работата им, ръководството на „Позитано” може да ги остави извън депутатските листи.


Според Янаки Стоилов трябва да се направи практична оценка какво е влиянието на всеки един депутат, за да се види дали той ще увеличи подкрепата за левицата или точно обратното.


Социалисти пожелали анонимност обясниха, че преди 4 години, когато правителството на Тройната коалиция падна от власт са гласували вот на доверие на лидера Станишев. Сега ще почакат да видят какво ще е неговото отношение към тях.


От ГЕРБ също се готвят с подбора за правилните хора в листите. Лидерът на групата Красимир Велчев не отговори иска ли да влезе в следващото Народно събрание.


Останалите парламентарно представени партии засега не коментират въпроса с листите. Иначе от 240 депутати финала на последния парламентарен конторл  41-вия в залата проследиха едва седем.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ина Гълъбова