Протестиращите поставиха искания, местната власт видя опит за преврат

За първи път във Варна протестиращи и представители на местната власт седнаха на масата за преговори. До окончателни решения обаче не се стигна и протестите продължават.

 

Мнението на протестиращите на практика се раздели на две – част от тях искат общинските съветници да продължат работа, за да могат да приемат под граждански контрол спешните решения за града. Друга част обаче предлагат политическите сили да оттеглят своите съветници от местния парламент и повече да не се кандидатират за местната власт. 


Срещата започна доста миролюбиво. Основната й цел бе запазване на обществения мир в града. По-късно обаче и мирът в залата висеше на косъм.

„В момента се прави опит за обществен преврат и за обезсмисляне труда на хиляди варненци по отношение подготовката на новия сезон и нормалния живот в град Варна”, заяви общинският съветник Ивайло Бояджиев.

„Ние сега не ви вярваме, не ви вярваме, защото не носите отговорност и ние не можем да ви накажем, като не я носите”, обърна се към съветниците Кръстю Кръстев, един от протестиращите.

Те са избрани от нас и съответно ние имаме пълното право да изискваме от тях да работя в интерес на нас, гражданите, по начин, по който е първо законосъобразен и второ, който е правилен за изпълнение на нещата, които трябва да бъдат свършени”, добави Христо Димитров, друг участник в протестите.

Отмяна на наредбата за зониране, намаляване на туристическите такси, поправка на наредбата за рекламна дейност, мораториум на разпоредителните сделки. Това са част от исканията на протестиращите, които представи Ивайло Василев.

Варненци искат още ревизии на дирекция „Инвестиционна политика“ и на обществените поръчки, своя квота в Общинския съвет и да участват в обсъждането за избор на временно изпълняващ длъжността кмет до изборите.

 

Протестите във Варна продължават. Тази вечер протестиращите затвориха кръстовището на бул. „Мария Луиза”. Преговорите между тях и представителите на местната власт продължават следващата сряда. До тогава участниците в демонстрациите са категорични – недоволните отново ще са на улицата.