Тя ще трябва да довърши мандата до септември 2014 г.

Евгения Харитонова е новият председател на ДКЕВР, съобщиха от Министерски съвет. Тя беше зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика.

Харитонова трябва да довърши мандата на председател на държавния регулатор до септември следващата година след оставката на Юлиана Иванова, подадена дни след назначението й от премиера Бойко Борисов. Повод за оттеглянето на Иванова стана скандалът с участието й във фирма, занимавала се с незаконна онлайн търговия с цигари.

Харитонова е завършила електроинженерство в Техническия университет в София. Има следдипломна квалификация по програма за управление в икономиката и енергетиката в УНСС и Дания. През 1995 г. и 1997 г. специализира в Световната банка, а през 1999 г. в PAI и University of Bath, Лондон. През 2003 г. се обучава и в Академията за международна икономика в Берлин.

Професионалната си кариера Евгения Харитонова започва през 1972 г. в „Техенерго” ЕАД. Заемала е и ръководни длъжности в Националната електрическа компания.

 

През 1999 г. заедно със свои колеги създава Държавната комисия за енергийно регулиране. От 2010 г. до 15 май 2012 г. е член на ДКЕВР.